top of page

A 100 ezer forintos kérdés: hogyan lesz a megélhetésből politikai ügy?

Az ellenzéki pártok újra és újra visszatérő szólama, hogy azért nem szabadok Magyarországon a választások, mert a Fidesz propagandája miatt a választók nem jutnak elég információhoz. A kormányzati médiatúlsúly természetesen létező probléma, de az emberek ettől még nagyon is gondolkoznak az életüket érintő problémákról. A politikus feladata elsősorban nem az, hogy a választókat informálja, hanem hogy a meglévő kérdéseikre politikai válaszokat adjon.

Arról, hogy hogyan lehetne jobb az életünk, mi jelent veszélyt számunkra vagy mi okoz nehézséget, mindenkinek vannak gondolatai. Csakhogy - és erre a Partizán munkatársaként magamat is rendszeresen emlékeztetnem kell - az állampolgárok nagy része az élet legtöbb kérdésére nem tekint a politika felségterületeként.

Nem mindegy, hogy a politikacsinálók hogyan képzelik el a kommunikációjuk eredményét: úgy, hogy beletöltenek rengeteg új ismeretet a választók fejébe, vagy hogy az ott meglévő tudásokat megpróbálják átemelni abba a világba, amiről a politika szól. Magyar Péter hőmérőzős és vonatozós akcióival nem plusz tudást próbál nyújtani a választóknak, hiszen aligha tőle fogja bárki megtudni, hogy késik a vonat. Azt próbálja meg elérni, hogy a választók a kórházak és a vasút állapotára úgy tekintsenek, mint amiről az országgyűlési választások szólnak.

Erre természetesen nem a Tisza párt elnöke jött rá először. Ahogy Ruff Bálint is mondja az adásunkban, az akcióiban valójában nincs semmi nóvum, csak elszoktunk a következetes politizálástól. De annak ezek az alapjai, megtalálni a jó témát, és nem ereszteni el.

Az adásban megmutattunk egy ábrát, amin az látszik, hogy a magyarok több mint kétharmadának legalábbis gondot okoz egy váratlan, de halaszthatatlan 100 ezer forintos kiadás. Azt, hogy a megélhetés milyen gondot okoz ma, tudják a választók: ők azok, akik folyamatos anyagi kitettségben élnek. A politikai munka lényege megteremteni a képzelőerőt, hogy ez egy olyan ügy, amiről a választáson döntünk. Az embereknek arról igenis van véleményük, hogy milyen színvonalon akarnak élni, és ha ez a kérdés van feltéve, az alighanem többeket mozgat meg, mint az, hogy Orbán vagy nem Orbán?



A 2026-os kampányban persze nemcsak az lesz a kérdés, hogy a Tisza párt, vagy más szereplők mit határoznak meg a választás tétjeként, hanem hogy megragadóbban tudják-e ezt megtenni, mint a Fidesz. Eddig a kihívásig sok lépcső vezet, úgy mint a monotóniatűrés, a reagálóképesség, a csapat felépítése és nem utolsó sorban: a kormányzóképesség érzetének megteremtése.

Ez utóbbi fogalomról fog szólni a Vétó következő adása, amit csütörtökön tudsz megnézni a Partizán csatornáján. De addig, ha még nem tetted meg, pótold az első részt!



Ha pedig addig sem szeretnél Ruff Bálint-tartalom nélkül maradni, olvasd el a vele készült címlapinterjút a Magyar Narancs nyomtatott vagy online változatában!

👂 Ha nem néznél, hanem inkább hallgatnál minket, akkor kövesd be a Vétót a kedvenc podcast platformodon!

Ittzés Ambrus,

szerkesztő

131 megtekintés0 hozzászólás

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page