top of page

A Mészáros-birodalom egy újabb szelete került az Orbán-családhoz | Partizán Hírlevél

Hatvanpuszta kapcsán sokaknak kizárólag a majorság jut az eszünkbe, pedig az Orbán-családnak nemcsak ez az egy birtoka van arrafelé: övék egy 20 hektáros terület is, Hatvanpusztától néhány kilométerre. Itt található a Pannónia Golf & Country Club, amelyet Mészáros Lőrinc üzemeltetett – eddig. Májusban viszont Orbán Viktor barátja mellé beszállt Orbán Viktor veje, Tiborcz István. A kör bezárult, egyben ez az első olyan lépés, amely arra utal, hogy a Hatvanpuszta-környéki Orbán-uradalomba szép lassan megérkeznek Orbán Viktor gyerekei is.

Május végén, viszonylag csendben, saját honlapján jelentette be Tiborcz István cége, a BDPST, hogy „Golf Klubbal bővíti portfólióját”. A közlemény, bár hosszú, mégis híján van bizonyos információknak. Például, hogy a golfklubban mind Mészáros Lőrinc, mind Orbán Győző érintett.

A Pannónia Golf & Country Club Hatvanpuszta szomszédságában található. A klub egy 20 hektáros területen helyezkedik el, és kivételes látványt nyújt: a környezet, ahogy a klub honlapján fogalmaznak, „festői”. A golfpályák mellett „exkluzív étterem” is várja az oda látogatókat, ráadásul a történelme sem elhanyagolható.

Ahogy Hatvanpuszta, úgy ez a birtok is József nádoré volt. Ez azt is jelenti, hogy az elmúlt években Hatvanpusztával és ezzel a területtel együtt József nádornak már két egykori birtoka került közvetlenül az Orbán-családhoz.

Fotó: Pannónia Golf & Country Club [https://golfpannonia.hu/galeria/?link_id=1&can_id=ea37615f342b70b7ed9e3f3d19b5e37f&]

Míg Hatvanpusztán a nádor juhait tartották, addig itt a teheneket, egy kúriaszerű istállóban. Az egykori tehenészet sokáig igen leromlott állapotban volt, a rendszerváltás utáni években újították fel teljeskörűen.

A megrendelő egy svájci-osztrák házaspár volt, ők hozták létre a területen a golfklubot. Tőlük Csányi Sándorék vették meg, ők viszont 2019-ben szintén úgy döntöttek, megválnak tőle. Itt jött be a képbe Orbán Viktor apja, Orbán Győző és Mészáros Lőrinc.

Ahhoz, hogy megértsük a folyamatokat, két cégnevet kell megismernünk. Az egyik a PSU Ingatlanfejlesztő és Beruházó Kft., a másik a Máriavölgy Zrt. A PSU Ingatlanfejlesztő és Beruházó Kft. tulajdona a 20 hektáros terület, köztük a golfpályák. A klubot pedig a Máriavölgy Zrt. üzemelteti.

Korábban mindkettő Csányiék tulajdonában volt, majd a PSU, tehát a terület – és a golfpályák – Csányiéktól Orbán Győző cégéhez került. A klubot üzemeltető Máriavölgy Zrt. pedig Mészáros cégéhez. A golfozáshoz elengedhetetlen pályákat ezután Mészáros Lőrinc használta, azaz Orbán Győzőnek fizetett értük bérleti díjat.

A BDPST közleménye szerint most ez utóbbiba, tehát a klubot üzemeltető Máriavölgy Zrt.-be vásárolták be magukat (a részvények 49,76 százalékát vették meg). Ezzel pedig háromra nőtt a golfklubban érintett személyek száma: Orbán Győző, Mészáros Lőrinc és Tiborcz István.

Tiborcz és Mészáros nem először üzletel együtt, Orbán Viktor veje korábban az Appeninn Holding Zrt. 20 százalékát vette meg Mészáros Lőrinctől. Ez volt az első eset, amikor Mészáros tulajdonrészt adott át Orbán Viktor vejének. Ahogy a G7 írta akkor, „először került Mészáros-vagyon nyíltan az Orbán-családhoz”.

A golkfklub kapcsán hasonló következtetést vonhatunk le, két fő különbséggel. Míg az Appeninn milliárdos értékű társaság, addig a Máriavölgy Zrt. jóval kisebb: árbevétele tavaly nem érte el a félmilliárd forintot. Ugyanakkor az Appeninnél jóval szimbolikusabb ez a bevásárlás, hiszen ezzel Tiborcz a család fő projektjének mondható Hatvanpuszta-környéki uradalomba vásárolta be magát.

Így pedig már nemcsak Orbán Viktor apja van jelen, hanem Orbán veje, vele együtt pedig Orbán lánya is. Egy gyerek tehát már hivatalosan is megérkezett Hatvanpusztára – pontosabban egyelőre csak Hatvanpuszta mellé.

A miniszterelnöknek viszont továbbra sincs semmilyen köze egyik birtokhoz sem. Nem is lehetne, ezek milliárdos értékű ingatlanok, Orbán Viktornak pedig legutóbbi vagyonbevallása szerint mindössze 14 millió forint megtakarítása van (feleségével közösen). Abból pedig nemhogy a golfklubot, vagy épp az azt üzemeltető céget nem tudná kifizetni, talán még a létesítmény egy havi rezsiszámláját sem.


88 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page